Rae

Quicket One


30.4.2013
mustavalkoinen
Lonkat: A-B
Kyynärät: 0-0
Olat: kuvattu, terveet (Pärnänen)
Selkä kuvattu epävirallisesti, terve (Pärnänen)
Silmät terveet pentuna ja 2015

Kasv. / Om. Kaisa Vento
Haltija: Timo Eskola

Rae on meidän Vegan kauan odotettu ja hartaasti toivottu toinen tytär.

Se on syntynyt vappuna 2013 pentueensa ainoana pentuna. Rae kasvoi lellittynä paksukaisena laumassamme 7 viikon ikäiseksi, jolloin se muutti sijoituskotiinsa, isosiskonsa Lumon perheeseen, Timon ja Johannan hoivaan. Pienestä asti se on ollut hyvin erilainen ja kuitenkin niin samanlainen, kun äitinsä, siskonsa ja siskontyttönsä.

Rae on intensiivinen, omilla jaloillaan seisova ja vahva, Se on super nopea, todella isolla moottorilla ja toimintakyvyllä varustettu kiltti ja hyvin koulutettu tyttö. Monesti on tullut harmiteltua, etten sitä aikani itse pitänyt, ja yhtä monta kertaa olen muistanut miten haastava elämäntilanne meille oli, ja miten hyvää huolta Johanna ja Timo ovat siitä pitäneet. Rakeella on kaikki ominaisuudet mitä upea PK-koira tarvitsisi. Se on vietikäs ja vahva tekemisissään, intensiivinen ja näyttävä, sekä oikealla tavalla mitään pelkäämätön. Nopeuteen ja vilkkauteen nähden sillä on oikein hyvä hermot, Se ei piippaa, hauku ja hermoile töitä tehdessään, vaan keskittyy täysiä annettuun tehtävään.

Rakeen jalostuskäyttöä olen pohtinut pitkään. Se ei ole vaikea koira, mutta on vaatinut johdonmukaisen ja reilun kouluttamisen. Pakolla sitä ei saa toimimaan vaikka sillä on kuitenkin iso halu tehdä oikein ja olla mieliksi. Se reagoi luonteensa mukaisesti hyvin nopeasti kaikkeen vapaalla ollessaan. Sen vauhti, itsenäisyys ja pelkäämättömyys on ovat toisaalta hyveitä, mutta toki se tekee myös omat ratkaisunsa nopeasti.

Rakeessa on kuitenkin paljon semmoisia ominaisuuksia mitä toivoisin omaan koiraani.

Rae harrastaa aktiivisesti agilityä, jossa sille on pohjia tehty hitaasti ja varmasti. Alusta asti se on ollut täysin motivoitunut, ja oppinut asiat helposti, hurjasta vauhdista huolimatta. Se on radalla kiihkeä, mutta pystyy odottamaan vuoroaan kentän laidalla esim. kevythäkissä helposti ja hiljaa, vaikka kartturi tekisi toisen koiran kanssa radalla töitä. Agilityssä se toisinaan haukkuu. Se on herkkä lukemaan ohjausta, kääntyy pennin päällä ja etenee hurjaa kyytiä luvan saatuaan. Haastetta saattaa aiheuttaa ohjaajan turha kiirehtiminen tai huolimaton ohjaus, jolloin sille helposti tulee liian kiire. Se ei flänkkää eikä käytä silmää harrastuksissa. Jonkin verran leikkiessään toisten koirien kanssa paimentaa, mutta lopettaa heti pyydettäessä.
Olen itse Rakeen kanssa testaillut eri lajeja. Jäljellä se on todella intensiivinen ja muutaman kerran jälkeen jo täysin lajiin syttynyt. Tokoa se tekee suurella intensiteetillä. PK-hyppyä on tehty kerran, jolloin se hyppäsi 80cm 5 minuutin treenin jälkeen, puhtaasti ja varmasti, pelkäämättä tai arpomatta. Sillä on luonnostaa erinomainen kropan hallinta ja hyppytyyli. Työskennellessään se ei ole häiriöherkkä. Se keskitty täysin annettuun tehtävään, eikä nää muuta kuin ohjaajansa.

Rae on MH-kuvauksessa, luonnetestissä ja arkielämässä todettu olevan täysin laukausvarma. Se kokee paukut enemmän mielenkiintoisena, kuin millään tapaa pelottavana. MH-kuvauksessa ja luonnetestissä se seisoi omilla jaloillaan koko testien ajan, eikä kuormittunut huomattavasti testin aikana, vaan palautui kaikesta samatien. Luonnetestissä erityisesti näkyi sen periksi antamattomuus ja sitkeys. Se ei edes hyökkäyksissä epäröinyt, pakittanut tai ahdistunut. Se ei ole luonteeltaa kova, mutta ei sieltä pehmeimmästä päästäään, se ei missään tapauksessa ole herkkä tai hermostunut.

Kotona se on huomaamaton ja rauhallinen, Ei piippaa eikä pentuajan jälkeen ole tehnyt tuhojaan edes pidempien taukojen aikana. Tuttuja ihmisiä kohtaan se on avoin ja rakastettava. Se on täysin lapsivarma, vaikka vieraita aikuisia kohtaa se on hieman pidättyvä. Se on koirasosiaalinen ja se sujahtaa aina helposti meidän laumaan, ei haasta riitaa eikä ole ensimmäisenä nyrkit pystyssä. Se ei koe tarvetta pullistella eikä alistua vieraillekaan koirille. Huonona tapana sillä jonkin verran vahtia ja ilmoitella 'epäilyttävistä' tyypeistä haukkumalla.


Rae on rakenteeltaan terve, se liikkuu kevyesti pitkällä askeleella. Sillä on lyhyt, hyvin kohtuullinen ja suora turkki. Se on koko elämänsä ollut terve, ja lääkärissä on käyty vain tapaturmaisen kynnen repeämän vuoksi. Rae on toki myös terveystutkittu, sekä kuvattu terveeksi. (olat ja selkä J.Pärnänen).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti